Rally-toko

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien agilitykoirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia! 

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. 

Luokat

Alokasluokka (ALO) Tehtävät 1-31  

10 kuukautta täyttäneille koirille, jotka eivät ole saavuttaneet kolmea hyväksyttyä tulosta alokasluokassa. Koulutustunnus: RTK 1  

Avoin luokka (AVO) Tehtävät 1-54  

Koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta alokasluokasta. Koulutustunnus: RTK 2  

Voittajaluokka (VOI) Tehtävät 1-77  

Koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta avoimessa luokassa. Koulutustunnus: RTK 3 

Mestariluokka (MES) Tehtävät 1-95  

15 kuukautta täyttäneille koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta voittajaluokassa. Koulutustunnus RTK 4 

 

Rally-TOKOvalio (RTVA) 

Koiralle, joka on saavuttanut kolme vähintään 95 pisteen tulosta kahdelta eri tuomarilta rally-tokon mestariluokassa, ja on yli 15 kk ikäisenä saavuttanut näyttelytuloksen vähintään laatumaininnalla ”hyvä”, voidaan anoa Kennelliiton rally-tokovalion (RTVA) arvoa. Valionarvomääritelmä tulee voimaan 1.1.2015. Jos valionarvoon vaaditut saavutukset on saavutettu ennen tätä, arvoa voidaan anoa takautuvasti. 

Luokista alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p.  

Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan! 

Lainaukset ja lisätietoja Rally-TOKOyhdistys ry https://www.rally-toko.fi/sivusto/ 

Rally-tokokilpailun säännöt https://www.virkku.net/files/rally-toko/rally-toko_kilpailus%E4%E4nn%F6t_2014_05_01.pdf