Koiran tottelevaisuuskoulutuksella pyritään opettamaan koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tällaiset taidot ovat tarpeen jokaiselle koiralle rotuun ja asuinpaikkaan katsomatta. Mitä tottelevaisemmaksi ja yhteistyökykyisemmäksi saamme koiramme, sitä helpompi sen kanssa on elää arkipäivää ja vaikka siirtyä muihinkin harrastusmuotoihin.

Ks. TOKO info

Koemuoto on avoin kaikille roduille sekä sekarotuisille koirille. Yleisimpiä rotuja kokeissa ovat mm. paimenkoirat (bordercollie, australianpaimenkoira ja belgianpaimenkoirat) ja noutajat (novascotiannoutaja ja kultainennoutaja). Kuitenkin kokeissa voi tavata monen eri rodun edustajia ja laji sopiikin kaikille koirille karvoihin katsomatta

Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Ks. säännöt

 

TOKO-LUOKAT

 • Alokasluokka (ALO)
  koirille, jotka eivät ole aikaisemmin kilpailleet tai saaneet yhtä 1. palkintoa tottelevaisuuskokeissa. Saatuaan kolme alokasluokan 1. palkintoa koiran on siirryttävä avoimeen luokkaan.
 • Avoin luokka (AVO)
  koirille, jotka aikaisemmin ovat saaneet yhden 1. palkinnon alokasluokassa. Saatuaan kolme avoimen luokan 1. palkintoa koiran on siirryttävä voittajaluokkaan.
 • Voittajaluokka (VOI)
  koirille, jotka ovat aikaisemmin saaneet yhden 1. palkinnon avoimessa luokassa. Saatuaan kolme voittajaluokan 1. palkintoa koiran on siirryttävä erikoisvoittajaluokkaan.
 • Erikoisvoittajaluokka (EVL)
  15 kk täyttäneille koirille, jotka ovat saaneet yhden 1. palkinnon voittajaluokassa
 •  

KOULUTUTUNNUKSET

Koira saa koulutustunnuksen saatuaan kolmannen kerran 1-tuloksen ko. luokassa. Siten koira, joka on saavuttanut

 • 3 x ALO 1 tuloksen on oikeutettu koulutustunnukseen TK1
 • 3 x AVO 1 tuloksen on oikeutettu koulutustunnukseen TK2
 • 3 x VOI 1 tuloksen on oikeutettu koulutustunnukseen TK3
 • 3 x EVL 1 tuloksen on oikeutettu koulutustunnukseen TK4

TOTTELEVAISUUSVALIO (FIN TVA)

Kun koira on saanut kolme 1-palkintoa erikoisvoittajaluokassa vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä se on saanut näyttelyistä vähintään laatuarvosanan ”hyvä”, koiralle voidaan anoa Suomen tottelevaisuusvalion arvoa (FIN TVA).

Lainaus Suomen Kenneliiton sivuilta